Bijzonder mooi Vechtdal

Fietsen, wandelen varen op de Vecht

De naam Dalfsen komen we voor het eerst officieel tegen in het jaar 1231. Een opvallend feit is dat Dalfsen nooit stadsrechten heeft gekregen ondanks haar rijke historie. De andere plaatsen aan de Overijsselse Vecht namelijk wel.

 

Dalfsen is in 2013 verkozen tot 'Groenste dorp van Nederland' en in 2016 verkozen tot 'Groenste kleine stad' van Europa en heeft ruim 27.000 inwoners. Het dorpscentrum doet zeer gezellig aan: het groen, de vele bankjes, de sfeervolle verlichting en de nieuwe bestrating zorgen voor een mooi aanzien. Rond de N.H. Kerk kunt u een aantal monumentale en gerestaureerde pandjes bekijken en achter het dorpscentrum bevindt zich een oude gerestaureerde molen, deze is nog in werking en te bezichtigen.

 

De omgeving van Dalfsen wordt gekenmerkt door een prachtige natuur; u kunt heerlijk fietsen en wandelen door de bossen, heidevelden en langs oude rivierarmen, zoals De Stokte. Op loopafstand van de Theetuin kunt u de uitkijktoren van 20 meter hoog beklimmen of een bezoekje brengen aan Pleisterplaats De Stokte. Allebei voor een fantastisch uitzicht over het landschap en de mooie rivier De Vecht.

 

Dalfsen is rijk aan kastelen, havezaten, landgoederen en buitenplaatsen zoals het monumentale middeleeuwse kasteel Rechteren, Huis den Berg en Huize de Horte. Ruim 2000 ha. aan landgoederen is opengesteld als wandelgebied.

 

Naast in het oog springende historische bouwwerken, fungeren moderne kunstwerken in en bij de dorpskernen als ware blikvangers. Eén van de bekendste is wel "De Zwevende Kei", een artistieke schepping van Bas Maters, net buiten Dalfsen.